Benieuwd naar de mogelijkheden van dit project?
Wij zijn gevestigd in het Evoluon in Eindhoven. Een prachtige en inspirerende locatie waar we u van harte verwelkomen.
BIT, de Build-In Thermal collector
In project BIT wordt een nieuwe warmtewisselaar ontwikkeld. Deze zal dienen als bron voor een water/water warmtepomp. Vernieuwend is dat de wisselaar achter en onder diverse bouwmaterialen zal worden toegepast. Met één type wisselaar kan dan zowel hellend dak en plat dak, dakterras als gevels worden geactiveerd.
Warmte uit de omgeving onttrekken is niet zo ingewikkeld. Leg een tuinslang in de zon en het water erin wordt warm. Deze warmte inzetten als stabiele bron voor warmtepompsystemen, met name als de zon niet schijnt, dat is de uitdaging waar we voor staan. Denk aan de winternacht. Een systeem dat – aan het zicht onttrokken en volstrekt geluidloos –Â zonder al teveel elektraverbruik een woning weet te verwarmen (en koelen) is kansrijk in de turbulente tijden waar we voor staan. Vanzelfsprekend zal de BIT ook als PVT worden uitgebracht.
Partners
Het project wordt gedragen door samenwerkende partners uit de kennissector en het bedrijfsleven. Op het gebied van zon-thermische energie zijn T.N.O. en de Technische Universiteit Eindhoven al geruime tijd onze vaste kennispartners.Â
De bedrijvenpartners zijn ZND Nedicom (plat dak, gevel) en NRGTEQ (warmtepomptechnologie). Daarnaast wordt samengewerkt met een aantal betrokken leveranciers, zoals Verkoelen Dakspecialisten, TBRM, Hydro en anderen.
Werkpakketten
Het project zal 2,5 jaar duren en is voorjaar 2023 opgestart. Het project wordt ondersteund door financiële steun van de Europese Unie. Vanuit stimuleringsprogramma OPZuid is een subsidie verkregen om de vele en diverse werkpakketten mogelijk te maken. Er worden prototypes gemaakt, zowel fysiek als digitaal en deze worden in laboratoria en op de openlucht testfaciliteit Solarbeat aan praktijktesten blootgesteld. In de eindfase worden de ontwikkelde collectoren in living-lab situaties aangebracht.Â
Najaar 2023 zijn op Solarbeat (TU/e) vier proefopstellingen gebouwd waarmee nulmetingen worden verricht. Najaar 2024 worden deze vervangen door de nieuw ontwikkelde BIT collector en hopen we de nieuwe standaard voor warmtepomp-bron te lanceren.