EnergiedakĀ®

EnergiedakĀ®

Het EnergiedakĀ® werkt zo:

Het EnergiedakĀ® warmt gedurende de dag op door zonnestraling en koelt ā€™s nachts weer af. De bovenlaag van het dak bestaat uit donkere en dus goed opwarmende dakbedekking. Hieronder bevinden zich collectorplaten met daardoor een leidingenstelsel dat de zonnewarmte aan de dakbedekking onttrekt: ruim 400 kW (1,45 GJ) per mĀ²Ā op jaarbasis. Door de leidingen stroomt een mengsel van water/glycol dat de warmte transporteert naar de energievragers van het gebouw. Dat kan een warmte-koude opslagsysteem zijn dat met energie moet worden geladen, maar ook de warmtepomp, een boilervat of het zwembad.

Onze zelf ontwikkelde regelunit, deĀ Roofbooster, regelt welke energievrager op enig moment het meest efficiĆ«nt in zijn energiebehoefte kan worden voorzien. Zo wordt het EnergiedakĀ® als primaire bron van energie ingezet. De opslagbron wordt dan stukken kleiner, want de energie die niet de opslag wordt uitgehaald, hoeft er ook niet in! Mogelijk vervalt deze buffer zelfs helemaalĀ en kan met veel goedkopere bodemlussen of andere simpele opslagmethoden worden gewerkt. Onze ingenieurs rekenen graag met u mee!Ā 

Het EnergiedakĀ® kan ook een directe bijdrage leveren aan de koeling van een gebouw door afgekoeld water door de vloerverwarming te laten stromen, bijvoorbeeld gedurende de nacht. Door nachtelijke uitstraling kan warmte via het EnergiedakĀ® worden afgegeven. Zo is het EnergiedakĀ® al ingezet als koelsysteem voor een groot datacenter.

De veelzijdige kanten van Energiedak:

Wat levert zo'n EnergiedakĀ® nu op?

Een lastige vraag, die beantwoord is in een uitgebreid onderzoek, geleid door AgentschapNL en uitgevoerd met medewerking van de grootste partijen in onze branche. Rendementen hoger dan 1,8 GJ? Vergeet het maar en lees het hier!

Door AgentschapNL is ook nog een handig hulpmiddel beschikbaar gesteld om te bepalen of een WKO toepasbaar is in uw situatie en locatie: deĀ WKO tool.

De voordelen van EnergiedakĀ®:

EnergiedakĀ® is breed toepasbaar en is geschikt voor vele sectoren zoals woningbouw, utiliteitsbouw (scholen, ziekenhuizen, kantoren), (proces-)industrie, horeca en recreatie. Op het gebied van gebouwrenovatie, met name gericht op verduurzaming, zijn diverse toepassingen mogelijk, op verzoek voorzien wij u daarover graag van advies.