Eerste Energiekap gerealiseerd

Eerste Energiekap gerealiseerd

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wij zijn gevestigd in het Evoluon in Eindhoven. Een prachtige en inspirerende locatie waar we u van harte verwelkomen.

Eerste Energiekap gerealiseerd

Een Energiekap is een Energiedak-Plus, ofwel een dak waarmee thermische en elektrische energie wordt opgewekt. Maar waar Energiedaken op platte daken worden aangelegd, is een Energiekap bedoeld voor schuine daken. En op een schuin dak werken, dat werkt niet. Vandaar dat de Energiekap in grote delen wordt geprefabriceerd en daarna als gereed product wordt geplaatst.

De dakelementen bestaan uit goed isolerende dakplaten, waarop het Energiedak systeem wordt aangebracht, daarna afgedekt met dakbedekking en daarop wordt een zeer dunne zonnefolie verlijmd. Het geheel levert een lichtgewicht dak op dat in een mum van tijd kan worden aangebracht. Voor de aanhechting van de dakelementen worden speciale, met EPDM beklede roeven gebruikt. Het geheel wordt afgewerkt met zink of een ander materiaal naar keuze.

De voorzijde van de woning is met isolatieplaten nageïsoleerd en weer bedekt met dakpannen. Hierdoor heeft de woning aan de voor- en achterzijde een compleet verschillend aanzicht gekregen.

Het dak in kwestie levert 15.000 kWh_th plus 4.000 kWh_e. De onderliggende jaren-50 woning heeft spouwmuurisolatie gekregen en HR++ glas op de benedenverdieping. De begane grondvloer is deels voorzien van droogbouw, snel reagerende vloerverwarming. Het dak is direct zeer goed geïsoleerd (isolatiewaarde Rc6).

De warmte uit het dak wordt voor meerdere doeleinden ingezet: voorverwarming van een warmwater boilervat, directe aansturing van een grondgebonden 20 kW warmtepomp en regeneratie van een gesloten bodembronnensysteem. De elektra wordt ingezet om de warmtepomp aan te sturen. 

De woning is gasloos en voorziet in de eigen energiebehoefte. Op de Energiekap en de warmtepomp is ISDE-subsidie te verkrijgen. De realisatie is ondersteund door het Operationeel Programma Zuid als project “Geenergie”.