Multi Energy Panelen op diverse woningen

Multi Energy Panelen op diverse woningen

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wij zijn gevestigd in het Evoluon in Eindhoven. Een prachtige en inspirerende locatie waar we u van harte verwelkomen.

Multi Energy Panelen op diverse woningen

In 2014 introduceerden we onze Multi Energy Panels. Elk type zonnepaneel kan door ons worden omgebouwd tot paneel voor stroom en warmte-opwekking. Inmiddels zijn verschillende projecten uitgevoerd en heeft duurzaamheidsorganisatie Urgenda samen met ASN-bank daarover een uitvoerige brochure gepubliceerd waarin allerlei praktijkvoorbeelden worden beschreven.

Een Multi Energy Panel is een paneel waarmee zowel stroom als warmte kunnen worden gewonnen. Door slimme inpassing en aansturing kan met hetzelfde paneel ook worden gekoeld. En de meest voor de hand liggende functie is die van zonnecollector voor warm water.

Daarom noemen wij het een Multi Energy Panel (MEP) en geen PVT-paneel. Bij PVT houdt het gebruik meestal op bij de stroom en warm waterfunctie. Onze energie-oplossingen gaan veel verder….

Aanpassen van bestaande zonnepanelen of nieuwe zonnepanelen uitrusten met MEP panelen loont echt de moeite. Het energieneutraal maken van een bestaande (rijtjes)woning zonder grote investering is geen utopie maar gewoon haalbaar. Ook voor uw woning! Lees meer over praktijkvoorbeelden in deze brochure van Urgenda. Bij de families Van der Spek (blz. 6 – 9) en Ridderinkhof (22 – 25) zijn onze MEP-panelen toegepast.

Juni 2015 is in Loppersum een woning energieneutraal gerenoveerd met onze energiepanelen als cruciaal onderdeel voor de warmtehuishouding. Urgenda maakte er een filmpje over tijdens de oplevering.

Het is warm in de zomer terwijl er behoefte is aan verwarming in de winter. Daarom moet in de zomer warmte worden gewonnen met collectoren en moet die warmte afdoende worden opgeslagen in een buffer. Buffering geschiedt veelal in bodemwisselaars, vrij prijzige boringen tot zo’n 100 meter diepte. Het aantal van die boringen is afhankelijk van de energiebehoefte. Wij hebben hiervoor een eenvoudig en economisch rendabel alternatief, dat uitgaat van een opslag”vat” dat ondergronds of in een kruipruimte wordt weggewerkt. Afgifte binnenshuis moet verlopen via laag-temperatuur systemen als vloerverwarming of convectieradiatoren. De gasketel wordt vervangen door een warmtepomp, waarvoor de benodigde stroom wordt opgewekt met de PV-panelen.

In zo’n oplossing wordt zowel het gasverbruik als het stroomverbruik teruggebracht tot nul of dicht daarbij.

Energiekosten kent zo’n systeem niet, het vergt een investering die wordt afgeschreven en welke wordt terugverdiend uit de bespaarde externe energiekosten. Qua investering moet gedacht worden aan de kosten voor de MEP-panelen à € 350,- per stuk, buffer (vanaf € 2.500,- maar sterk afhankelijk van omvang), warmtepomp € 3.000,-, vloerverwarming of convectie radiatoren € 10.000,-, luchtbehandelingskast, pompjes, drukvat en een intelligente regeling € 5.000,-. Voor zo’n totale energieneutrale oplossing moet u dus rekenen op een investering van zo’n € 30.000,-.

Bij een huidig maandelijks energievoorschot van € 250,- dus rekenen op 10 jaar terugverdientijd, een goed gevoel vanaf dag één en een investering die blijvend waarde aan het huis toevoegt.