Solar Tailored Agro Laminates (STAL)

STAL: Prefab maatwerk PVT

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Wij zijn gevestigd in het Evoluon in Eindhoven. Een prachtige en inspirerende locatie waar we u van harte verwelkomen.

STAL: Prefab maatwerk PVT

subtitel

Het innovatieproject Solar Tailored Agro Laminates (STAL) ging begin 2019 van start. Centraal staat de ontwikkeling van lichtgewicht constructieve dakelementen waarmee zonnestroom en -warmte wordt opgewekt op agrarische daken. Daarbij wordt dunne film pv-technologie van Solliance op basis van CIGS onder andere gecombineerd met zonthermische oplossingen van SolarTech International. In een pilot op een stal van een kalverenhouder in Hoevelaken wordt inmiddels proof of technology aangetoond. De weg naar commerciële marktuitrol is echter nog lang.

subtitel

Alexander Schiebroek is al meer dan een decennium directeur bij SolarTech International, ontwikkelaar van integrale zonthermische en pvt-oplossingen. Die worden onder de naam Energiedak in de markt gezet. Het eenvoudigste product bestaat uit dakbedekking met daaronder collectorplaten met leidingen die zonnewarmte aan het dak onttrekken. Het plus-model heeft een toplaag van CIGS-modules van Hanergy en is dus tevens geschikt voor de productie van groene stroom.

Prefab

‘Met ons Multi Energy Panel, bieden we tevens een pvt-oplossing die op schuine daken kan worden gemonteerd’, aldus Schiebroek. ‘Bij toepassing op grote oppervakken is die echter niet per definitie optimaal. De installatie is, ook vanwege het gewicht van het product, doorgaans een zware klus en brengt daarmee ook risico’s met zich mee. Ook hebben we bij eerdere projecten ervaren dat een plat Energiedak echt anders gemaakt moet worden dan een schuin dak. Daarnaast heeft niet ieder dak voldoende draagvermogen. Het volledig benutten van het oppervlak is bovendien niet mogelijk vanwege de standaard paneelmaten. Dat komt de esthetische waarde van het project en het maximaliseren van het rendement niet ten goede. Om die nadelen te ondervangen wilden we een lichtgewicht constructief prefab pvt-dakdeel ontwikkelen dat in iedere gewenst formaat gemaakt kan worden. De agrarische sector biedt uitgesproken marktkansen voor zo’n type product, in het bijzonder omdat er nog heel veel asbestdaken voor 2024 moeten worden vervangen. De Energiekap is het resultaat’